Vecka 38

Vecka 38 (37+1)

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.
____________________________________

Ticktackticktack....
Dagarna går och krämporna består... :P
Är på ganska bra humör oftast...känns skönt och spännande att det börjar dra ihop sig.
Att nåt man väntat på i 9 månader snart är här...Så roligt =)
Annars är det väl det vanliga... svårt att röra sig, svårt att sova, täppt i näsan, tröttare än vanligt, samlar på mig lite mer vatten än vanligt, känns i fingrarna att dom är mycket stelare och knubbigare, fossingarna likaså.
Känner mig riktigt fet...går och undrar vilken storlek jag kommer kunna ha på kläderna sen.
Höfterna har ju blivit bra mycket bredare också, så jag kommer väl inte kunna ha nånting på mig av mina gamla kläder.
Trökigt...men man får väl gå ut på en shoppingrunda sen när man kommit lite mer i form.

Dom brukar ju säga att bebben blir lugnare mot slutet...det har jag inte märkt nåt av.
Magen skumpar hit och dit, och hickhick säger det ofta.

Kommer inte på så mycket mer...
Bara längtar längtar lääääängtar nu :)

Varsågod och skriv så fingrarna blöder!
Linda

kan du inte lägga ut en bild på lilla magen? ja har ju inte träffat dig på ett tag nu.. Vad gör du till veckan? kanske jag skulle ta mig till hudik nu när jag har semester!:)

2008-07-13 23:23:12
URL: http://lindanordquist.blogg.se/

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0