5 månader

Idag blir lillan 5 månader!

Utveckling

Sömnen: Barnets förmåga att lugna sig själv blir allt bättre, vilket förstås underlättar för att barnet så småningom ska kunna somna själv. Men det här handlar mycket om föräldrarna själva – hur vill vi ha det? Är man bestämd med att barnet ska kunna lära sig somna själv, så låter man inte barnet somna vid bröstet, utan sitter snarare intill sängkanten. Tycker man att närheten till barnet går före allt, så låter man barnet somna vid bröstet eller i famnen. Det här är ett samspel mellan föräldrar och barn.
Maten: Än dominerar amningen, men allt fler funderar på det här med smakportioner.


Tillväxten: Cirka 750 gram i viktökning och 2-2,5 cm på längden – så mycket växer ett barn i snitt mellan den fjärde och femte levnadsmånaden. Även om barnet alltså växer snabbt ännu, så avtar takten en smula jämfört med de första månaderna då barnet kunde växa 3,5 cm på en månad.


Motoriken: Att ligga på mage och sträcka upp överkroppen på raka armar är en höjdare. Härifrån ser man ju så mycket bättre! Nu börjar det blir riktigt kul att vända sig också. Barnet strävar allt mer efter att komma runt ordentligt både från mage till rygg och tvärtom och kan börja hasa omkring en smula på mage på golvet.


Pratet: Nu är det mycket svarsläten och nya ljud dyker upp. Barnet pratar och pratar. Även om man inte förstår vad hon/han säger, så säger tonfallet en hel del.


Förstår: Barnet blir allt mer nyfiket på sin omvärld och slukar verkligen allt som händer runt omkring. Barnet förstår om det man säger är ett påstående eller en fråga och kan ändra ansiktsuttryck beroende på hur människorna runt omkring ser ut.


Gillar att leka med: Aktivitetsbok med sidor som prasslar och glänser och där det finns saker att dra i och peta på för barnet.

______________________________________________


Helt otroligt att hon redan är 5 månader.
Min lilla skrutta som är världens bästa.
Även fast hon är surmulen då och då finns det inget bättre dom ögonblicken hon ler och skrattar.
Har även börjat vifta med armarna när jag kommer och vill att jag ska ta upp henne.
Helt obeskrivligt älskvärd är hon, min bebbe! 

 


Varsågod och skriv så fingrarna blöder!
Karin

Ja tänk vad fort tiden går.. Själv har jag en son på 4 månader. Det är så roligt att se deras ytveckling vecka för vecka. Gott nytt år förresten.

2008-12-30 15:49:20
URL: http://kolsson.blogg.se/

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0