8 månader

Så här i åttonde månaden brukar det vara en sak som gäller framför alla andra – att ta sig fram för egen maskin. Det här är en intensiv träningsperiod som visar sig både dag- och nattetid…

Sömnen: Ett barn som hittills sovit bra och hittat sin tydliga dygnsrytm, kan så här vid åtta månaders ålder plötsligt börja vakna igen mitt i natten. Det är inget ovanligt utan hänger ihop med att det är så mycket i övrigt i barnets utveckling som händer just nu. Allt det där ska “behandlas” under natten, vilket förstås kan göra barnet lite extra oroligt. Dessutom är detta en tid då barnet i största allmänhet kan bli lite extra räddhågset och behöver få tanka närhet från föräldrarna.

Maten: Nu när brukar många gå över till mat med lite större bitar i. Det funkar för en del, men sämre för andra. Om ditt barn får kväljningar eller liknande så backa till puré ett tag till. Det är inget att bli stressad över. Vid åtta månader är det också många som byter till fullkornsvälling. Skulle ditt barn bli lös i magen till följd av det så återgå till den tidigare vällingen. Välling för 6-månadersbebisar går bra att använda ända upp till året.

Tillväxten: Nu händer det egentligen mer på vågen än på måttbandet. Mellan sju och åtta månader ökar barnet cirka ett halvt kilo i vikt, men växer bara ett par centimeter på längden.
Motoriken: När barnet lärt sig att komma upp på alla fyra i knästående, brukar det inte dröja länge innan hon/han kan sätta sig själv och växla mellan sittande och liggande. Det här blir en kick för barnet som plötsligt får betydligt bättre överblick över rummet sittandes. Barnet lär sig att styra handens rörelser så att hon/han både kan gripa och släppa saker.

Pratet: Ljuden blir allt mer utvecklade hos åttamånadersbebisen, som nu lär sig säga stavelser som ma, pa, da osv. Men ibland kan man tycka att barnet är lite tystare än vanligt och det kan bero på att barnet har fullt upp med sina motoriska färdigheter.

Förstår: Nu är hjärnan inne i ett intensivt utvecklingsskede. Även om barnet inte säger några “riktiga” ord själv så blir ordförståelsen allt bättre. Använder man så kallade stödtecken i kommunikationen med sitt barn, så kan bebisen i den här åldern nu börja göra några enkla tecken.
Gillar att leka med: Tittut-lekar är bra separationsträning – barnet får träna på att mamma och pappa försvinner och kommer tillbaka. Speglar är också kul. Hittar man en spegel på hjul, kan den vara rolig att krypa efter.

Hon lär sig nåt nytt varje dag tycker jag. Nya ljud, kryper fortare och fortare, reser sig upp här och där.
Sömnen är ganska kass på natten. Vaknar flera ggr och är ledsen. Separationsångest på högsta nivå. Det går inte att lämna rummet utan protester. Och om man tar upp na är inte det heller bra.
Men hon har inte blivit nå blyg för främlingar än. Hon bara skrattar och ler, så det är ju bra =)
Världens goaste tjej!

_____________________________

I kväll fick vi besök från söderhamn. Lars, Desse, Elin och Erik. Så det har vart livat och glatt här kan jag lova.
Isabelle har krypt efter Erik (som är drygt ett år), vart han än gått. Så roligt att se hur hon själv märker att han är en liten kille som är mer på hennes nivå. Hon har "pratat" med honom, dom tog varandras nappar och gav sen tillbaks dom, lekt och haft skoj! Isabelle var vaken från klockan tre tills klockan åtta och då somnade hon direkt med nappflaskan i munnen. Så länge brukar hon aldrig kunna hålla sig vaken, men nu har hon haft så mycket att kika på. Hon har nog haft en riktigt lyckad 8 månadersdag =)

Försökte ge henne en burk med mat från 8 mån, men det gick inte alls. Var alldeles för stora bitar för våran tandlösa tjej, så vi kör på med 6 mån-maten i stället.

Kul med sällskap på golvet iaf! :)

 

Nu ska jag lägga mig i soffan och kika tv. Helt slut efter allt spring :)


Varsågod och skriv så fingrarna blöder!

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0