In i "sista" veckan...

Vecka 40


Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar. 

Det är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Det kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad. Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer, nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna. Dina graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet.
Det lilla barnet har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när barnet blir större.

Bebisen - Nu är bebisen helt klar och väger mellan 3,5 till 4 kg och är mellan 48 och 52 cm lång. Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. Trots platsbrist i magen kan det dröja två veckor till innan den vill ut. De flesta bebisar föds på natten.

Du - Magen är ungefär lika stor som i förra veckans kontroll. Det är dags för din bebis att komma ut nu. Många kvinnor går över tiden med 14 dagar och ibland lite till. Har du inte packat BB väskan ännu så är det hög tid att göra det nu.
___________

Det har vart väääldigt varmt nu i några dagar...har legat på beachen, och badat och sånt så det går ju an...värre på kvällen...då behöver det ju inte vara så hett tycker jag!
Ont som fan när jag går och rör mig...så jobbig smärta ner i ljumskar och ben...
Jag längtar efter att få kunna röra mig som normalt folk och inte gå och vanka omkring som en fet pingvin!
Har väl lite kraftigare sammandragningar och liiiite molvärk, men inget som det föds nå barn av!
Har planerat att föda nu till helgen eller nästa, eftersom det brukar vara godare mat på sjukhuset på helgerna, med efterrätt och grejer :D

Imorrn ska jag till min bm igen!


Varsågod och skriv så fingrarna blöder!
Linda

haha.. du är så rolig! de gäller att planera födseln efter maten på bb liksom:P

2008-07-28 21:32:42
URL: http://lindanordquist.blogg.se/

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0